Hogyan látják a babák a világot - avagy a látás fejlődése

A látás biztonságérzetünk alapja! A minket körülvevő világról az információk döntő részét a szemünk közvetíti, ezért a babák fejlődése szempontjából is rendkívül fontos, hogy milyen vizuális ingerek érik.

AZ ANYAMÉHBEN

Ugyan már magzati korban, a 24-28. terhességi héttől képesek a szemüket kinyitni és érzékelni a sötétség és világosság közötti különbséget, ami a hasfalon át beszűrődik, ennek ellenére még a születés pillanatában is igen fejletlen a csecsemők látása, nagymértékben eltér egy felnőtt emberétől. Az első 6-8 hónapban azonban drámai fejlődés figyelhető meg.

SZÜLETÉSKOR

Születéskor az újszülött szeme és a látásért felelős idegrendszere fizikailag már teljesen kifejlődött, csak az agyi látópályák még fejletlenek, illetve a baba elméje még nem képes feldolgozni az őt érő összes vizuális információt, ezért eleinte kicsit homályosan, elmosódottan látja a környezetét. Aztán szép lassan a környezeti ingerek hatására szellemileg fejlődik, és „megtanul látni”. Amíg a születése utáni első napokban és hetekben az elmosódó foltok között csak 20-25 cm távolságra lát – vagyis karba véve éppen az arcodat látja -, addig a hónapok múlásával ez a távolság fokozatosan növekszik, és kinyílik előtte a világ, kialakul az éles látás. A fordított látás is tanulási folyamat eredménye, azaz a baba 3-4 hetes koráig fejjel lefelé látja a világot, ahogyan mi felnőttek is, csak éppen az ő agya kezdetben még nem tudja (hogy meg kell) megfordítani a képet. Az újszülött a fényt, árnyékot és a mozgást már az első naptól érzékeli. Az erős fény kifejezetten zavarja, hiszen 9 hónapon keresztül a pocakban csak szűrt fényt látott, így időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a „kinti” fényviszonyokhoz.

1 HÓNAPOSAN

A baba szemmozgásának koordinálása még nem tökéletes, a két szem gyakran nem egy irányba néz, kancsalít. A második hónap közeledtével, amikor a szemizmok kezdenek megerősödni és fokozatosan képesek lesznek összehangoltan dolgozni, ez egyre ritkábban fordul elő. A lassan mozgó közelben lévő tárgyakat és alakokat tekintetével követi, figyeli.

2 HÓNAPOSAN

A baba színlátása is fokozatosan fejlődik. Ugyan születésétől fogva képes színeket érzékelni, de a pasztellárnyalatokat nem képes megkülönböztetni, egybeolvadnak számára. Kezdetben leginkább csak az éles kontrasztokat látja, fekete-fehér dolgokat keres a szemével. A következő pár hónap elteltével megtanulja megkülönböztetni a színeket, és elkezd érdeklődni az élénk, de határozott körvonalú látnivalók után.

4 HÓNAPOSAN

Ebben az időszakban már hosszasan nézegeti a kezét. A számára érdekes tárgyakért nyúl, kezével megérinti, valamint a tárgyak helyzetét, méretét és alakját kezdi megállapítani. Megfigyelhető a pontosabb alak- és formafelismerés, mely a térlátás kialakulásának kezdeti jelei.

5 HÓNAPOSAN

A baba egyre jobban lát, már apróbb dolgokat is megfigyel és a mozgásban lévő tárgyakat is tudja követni. Megkeresi a szemével a tőle távolabb eső dolgokat is. A sokat látott és mutatott színeket képes megkülönböztetni, és észlelni tudja a finomabb árnyalatnyi különbségeket is, mint például a piros és a narancssárga szín közöttit.

8 HÓNAPOSAN

Ekkorra a baba már szinte ugyanolyan élesen lát, mit egy felnőtt, de további feladat, hogy értelmezze is a látottakat. Többnyire még mindig a közvetlen közelben lévő tárgyak kötik le a figyelmét, bár látása már elég jó ahhoz, hogy a szobában minden tárgyat és személyt felismerjen. Nyolc hónapos korra a szeme színe sokkal határozottabb, ezután már csak finomabb árnyalatváltozásokra számíthatunk.

MIT TEHET A SZÜLŐ A BABA LÁTÁSFEJLŐDÉSÉÉRT?

A szülők is tehetnek annak érdekében, hogy fejlesszék gyermekük látását. Az újszülötteknek ajánlott a nagy kontrasztú, főként fekete-fehér színű játékok, könyvek és minták mutogatása, melyek vizuálisan stimulálják a baba látását, elősegítik az agysejtek kapcsolatainak kialakulását, növelik a koncentrációs készséget és nem utolsó sorban felkeltik a baba természetes kíváncsiságát.

Nézz szét termékeink között, hogy megtaláld babád számára a legmegfelelőbb látásfejlesztő babakönyvet vagy babaforgót!

3-4 hónapos korú babáknál már a színes, határozott körvonalú, nem túl apró mintás babakönyvek is jótékony hatással vannak a látásra, idegrendszeri fejlődésére. Itt megtalálod!

5 hónapos babáddal kezdj el kukucskálósat játszani! Nagyon fogja szeretni, ráadásul megtanulja belőle, hogy a dolgok akkor is léteznek, ha éppen nem látja őket.

Forrás: Marshall H. Klaus – Phyllis H Klaus: A csodálatos újszülött; https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Kezdetben_a_vilag_fekete-feher?aid=20081120184041&autorefreshed=1; https://www.mackojatek.hu/cikkek/hogyan-latnak-a-babak/; https://www.tunderalom.com/blog/a-babak-latasa-es-szinerzekelese; http://mokazo.blogspot.com/2014/04/hogyan-segitsd-babad-agyi-fejlodeset.html