Gyermekszemészeti kisokos

Dr. Domsa Patrícia szemész-gyermekszemész szakorvos írása

A gyermekek látásfejlődése

Látásunkat nem készen kapjuk, születésünk után évek telnek el, míg látórendszerünk hardverén belül lejátszódnak azok a folyamatok, amelyek a világ tökéletes, háromdimenziós leképezéséhez vezetnek. A külvilágról szerzett információink 60-70%-a vizuális jellegű, talán nem is kell tovább magyarázni, mért fontos, hogy törődjünk saját és gyermekeink látórendszerének épségével.

Az élet első 3-4 hónapjában az éleslátás helye még éretlen, a baba elsősorban a fekete-fehér, erősen kontrasztos formákat érzékeli, ezek segítik látásfejlődését. Legyen az spirál, fogaskerék, vagy egy nagy, mosolygó oroszlán, a legkisebbeket könnyen érthető, kontrasztos, fekete-fehér mintákkal érdemes szórakoztatni, és bármilyen meglepő, nem a szivárvány minden színében popázó képekkel. Eleinte a két szem verseng egymással, a kétszemes együttlátás csak az élet 4-5. hónapjában jelenik meg. Bár a látórendszer számára igen vonzó állapot a két szem együttműködése, bizonyos körülmények között – kancsalság, a két szem közötti dioptria hiba különbség – ez a harmónia megbomolhat és a kétszemes együttlátás kioltódik, illetve féloldali tompalátás alakulhat ki. Mindezek megelőzésére fontos a gyerekek rendszeres gyermekszemészeti szűrése a látásfejlődés időszaka alatt legalább három alkalommal: 1-1,5 évesen, 3 évesen és a beiskolázás előtt.

Rövid szemészeti kisokosunk célja, hogy segítse a szülőket gyermekük látásfejlődésének folyamatos nyomon követésében, az esetleges problémák felismerésében.

Könnycsatorna „elzáródás”

A kisbabák csaknem egyharmadánál a könnycsatorna alsó harmadában lévő billentyű nem nyílik meg a születés után közvetlenül. A még lezárt szakasz felett pang a könny, befertőződhet, és a szülők azt veszik észre, a gyermek szeme csipás, váladékos, a legnagyobb jókedv ellenére is mindig könnyes. A váladékot érdemes tiszta vizes vattakoronggal letörölni, jótékony lehet a könnyjárat feletti masszázs – rányomunk a belső szemzugra, majd a bőrt a belső szemzugtól az orr oldalán lefelé masszírozzuk, hogy a váladék lefelé ürülhessen a könnyjáratból az orrba. Ha az említett billentyű 10-11 hónapos korig nem nyílik meg magától, a gyermekszemész a könnycsatorna átfecskendezésével, tiszta folyadékkal történő átmosásával segíthet a problémán.

Távollátás

Távollátó az a szem, amelyben a végtelenből érkező, párhuzamos fénysugarak nem egyesülnek éles képpé az ideghártyán, hanem csak a szem mögött találkoznának, ha annak burkain át tudnának hatolni. A távollátás oka általában az, hogy a szemgolyó kisebb, tehát tengelye rövidebb, mint az ideális lenne. A távollátó szemnek valódi távolpontja – olyan pont, amelyet minden alkalmazkodás nélkül élesen lát – nincsen. Azért hívjuk mégis távollátónak, mert a távoli látás mégis kevesebb gondot okoz egy távollátó embernek, mint a közelre való alkalmazkodás. A távollátó szem optikai hibáját úgy javíthatjuk ki, ha „pluszos” lencséket illesztünk páciensünk szeme elé.

A távollátás csecsemőkorban tulajdonképpen élettani, egészséges állapot. Az újszülöttek átlagos távollátása +2.4 dioptria. A távollátás az első életévekben kifejezetten csökken a szemgolyó növekedése miatt, sok szem ideális fénytörésűvé válik, de vannak, akik egész életükben távollátók maradnak. Ha a távollátás mértéke kicsi, a gyermek az alkalmazkodással olyan ügyesen segít magán, hogy semmilyen panaszt, és semmilyen maradandó károsodást nem okoz a dioptria hiba. Vannak gyerekek, akiknél a kisfokú távollátásra (1-3 dioptria) csak kisiskolás korban derül fény, amikor leterheltségük nő, írni, olvasni tanulnak. Jellemzően délutáni fejfájást, a szem könnyezését panaszolják, néha elmesélik, hogy egy idő után „összefolynak a betűk”. Ezeknek a gyerekeknek a látásélessége tökéletes mind a két szemen, és gyenge olvasószemüveggel – amely a belső szemizmok túlzott alkalmazkodásból adódó kifáradását megakadályozza – a probléma orvosolható.

Nagyobb, +3.0 dioptria feletti fénytörési hiba mindig korrigálandó szemüveggel, a kancsalság és a tompalátás veszélye miatt.

Rövidlátás

A rövidlátó szemben a párhuzamos fénysugarak még az ideghártya előtt egyesülnek. Ez adódhat abból, hogy a szem hosszabb, mint az átlag, vagy felszíne relatíve túl domború. A rövidlátás általában 6 és 10 éves kor között jelentkezik. A gyermek hunyorog, közelebb megy a televízióhoz, panaszkodik, hogy nem látja a táblát, illetve rá panaszkodnak, hogy a korábbinál lassabban, több hibával végzi iskolai feladatait. Ugyanabban az időszakban, amikor a kisgyermek hirtelen nagyot nő, a szem hossza is növekszik. Ahhoz, hogy a rövidlátó kis páciens elégedett legyen, megfelelő dioptriájú szóró, azaz „mínuszos” lencsét kell a szeme elé tenni. Így elérhetjük a fentebb említett ideális állapotot – a párhuzamos fénysugarak megnyugtató módon megint csak épp a retina síkjában egyesülnek.

Asztigmia, avagy cylinderesség

Az asztigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontban sehol sem gyűjti össze, hanem a különböző meridiánokban beeső sugarakat – a szemgolyó felszínén éppúgy meridiánokban tájékozódunk, mint a földgömbön – ún. gyűjtővonalakban egyesíti. Az asztigmiás szem szaruhártyája nem tökéletes gömbfelszín, hanem olyan, mintha egy kissé leeresztett gumilabdát két ujjal összecsippentenénk. Valamelyik átmérő irányában domborúbb, arra merőleges irányban laposabb.

Korrigálása egy speciális lencsetípussal, az úgynevezett „cylinderes” lencsével lehetséges, melynek neve a henger latin elnevezésére utal, mivel ezt a lencsét hengerfelszínből csiszolják ki. „Cylinderes hiba” kisgyermekeknél is előfordulhat. A megfelelő időben végzett gyermekszemészeti szűréssel az asztigmia is felismerhető, és kiadható a szükséges szemüveg.

Tompalátás

A tompalátás (görög eredetű nevén amblyopia) olyan állapot, amiben az érintett szem látásélessége úgy csökkent, hogy nincs kimutatható szervi ok, vagy a szervi okok nem állnak arányban a látásélesség csökkenésével. A látáscsökkenés mértéke akkora, hogy az érintett páciens nem vagy csak nagy nehézségek árán tud a tompalátó szemével olvasni. Okai lehetnek a gyermekkorban elhanyagolt látáshibák, vagy szembetegségek, például a kancsalság, a két szem közötti fénytörési hiba, féloldali, született szürkehályog. A jelenleg bevált terápiákkal csak gyermekkorban kezelhető, 8-12 éves korig, bár az utóbbi időben több, ígéretes terápiás lehetőségről számol be az irodalom, amelyekkel talán felnőtteknél is korrigálhatóvá válhat az állapot.

Kancsalság

A kancsalság azt jelenti, hogy a két szem nézővonalai nem párhuzamosak. Lehet befelé, vagy kifelé térő, de akár függőleges is. A kancsal szem látásélessége nem feltétlenül rosszabb. Vannak olyanok, akik két szemüket felváltva használják, hol az egyikkel, hol a másikkal kancsalítva.

Az időszakos kancsalítás kb. 6 hónapos korig elfogadott. Ennek ellenére, ha a baba rendszeresen kancsalít, legyen akár csak pár hetes, javasolt egy rövid, elsősorban a szemfenék állapotát ellenőrző szemvizsgálat. Van ugyanis néhány súlyos szembetegség, ami kancsalságot okozhat. Kezelés hiányában a gyengébb (kancsal) szem tompalátóvá válhat és zavart szenvedhet a térlátás.

A látásfejlődés 7-8 éves korig zajlik. Amennyiben a kancsalság féloldali, és tompalátást okoz, ez az a kor, ameddig jó eséllyel még korrigálható a tompalátás. A kancsalság műtéti kezelésére később is mód van, bár ez sajnos a tompalátást már nem javítja, de valamilyen szinten rehabilitálhatja a kétszemes együttlátást, s ezért még ekkor is ajánlatos.

A NON PLUS ULTRA LÁSÁTKÖZPONT szemészeti-gyermekszemészeti szakrendelésein szakmailag felkészült, kedves és türelmes szakorvosok várják a gyermekeket és szüleiket gyerekbarát környezetben, ahol a vizsgálatok is vidám, családias hangulatúak.

Tel: +36 70 430 1220
(reggel 9 és du. 17 óra között)
npu.lataskozpont@gmail.com

OPTIKA
Tel: +36 70 475 2222
optika@npumail.hu

CÍM
1117, Budapest, Alíz utca 6/B