Üdvözlünk a BABAKONTRASZT webáruházban!

 TUDTAD, hogy...

... a babák hallása már a születésük pillanatában is nagyon fejlett? Ugyanis a hallás képessége már az anyaméhben kifejlődik, és kutatások támasztják alá, hogy már magzati korban képesek érzékelni a kívülről érkező zajokat, illetve az anya beszéd-, ének- és testének hagjait, különösen az anyai szívhangot.

 DE, MI A HELYZET A BABÁK LÁTÁSÁVAL?

TUDTAD, hogy...

... az újszülött babák szeme és látása még igen fejletlen? Hogy csak szép lassan nyílik ki előttük a világ?

Ugyan egy bizonyos magzati kor után már a pocakban is képesek érzékelni a sötétség és a világosság közti különbséget, ami a hasfalon át beszűrődik, de ez a látás még nagyon kezdetleges. 

Megszületésük után eleinte még kicsit homályosan, optikailag fejjel lefelé látnak, a két szem nem egyszerre, koordinálatlanul mozoghat, nem képesek megfelelően fókuszálni. Elsősorban az éles kontrasztokat tudják érzékelni.

A látásuk fejlődését ezért leginkább a

kombinációjú minták segítik elő!

A fekete-fehér, élesen kontrasztos képek gyorsan felkeltik a babák természetes kíváncsiságát, fejlesztik a fókuszálási képességüket, az éleslátásukat és a szemmozgás koordinációjukat.

Nézz szét termékeink között, válogass kedvedre látásfejlesztő babakönyveinkből!

Teszteld a saját látásodat is az alábbi fekete-fehér képeken! Vigyázz, mert még a legélesebb szempár is könnyen becsapható!

Melyik a nagyobb a két fekete pont közül? 

(Ebbinghaus-illúzió)

Első ránézésre a két "virág" alakzatból úgy látszik, mintha a jobb oldalinak nagyobb "fekete közepe" lenne, pedig valójában teljesen egyforma nagyságú a két fekete pont. A látszólagos méretkülönbség abból adódik, hogy a bal oldali "virágnak" nagyobb körök alkotják a szirmait, mint a jobb oldalinak, és a szemünk mindig az alakzatok közvetlen környezetéhez viszonyítva dolgozza fel a képeket. Tehát mivel a szirmokhoz képest az egyik "közép" nagyobb, a másik kisebb, ezért úgy látjuk, mintha egymáshoz képest is eltérő méretűek lennének.

Kattinst a képre, és győződj meg róla, hogyan néz ki a két pont a "szirmok" nélkül! Ugye, hogy így már Te is egyformának látod?


Párhuzamosak vagy sem a hosszú fekete vonalak?

(Zöllner-illúzió)

A válasz igen, még akkor is, ha kicsit össze- illetve széttartónak tűnnek. A megoldás a párhuzamos vonalakat keresztező ferde metszések trükkös elhelyezésében rejlik. Az így elrendezett elemek a perspektíva érzékeltetésére szolgálnak, ezért látjuk úgy, mintha az egyik oldalon közelednének, a másikon távolodnának egymástól a hosszú fekete vonalak. 

Kattints a képre, és nézd meg a hosszabb vonalakat a kicsik nélkül! Ugye, hogy tényleg párhuzamosak?

 

Egyenes-e a két vastag vízszintes vonal?

(Hering-illúzió)

A kérdéses vonalak úgy tűnnek, mintha a középpont körül meggörbülnének kicsit, miközben valójában teljesen egyenesek és egymással párhuzamosak. A szemünket most is - épp úgy, mint az előző példákban - az alakzat környezetében lévő minta csapja be. Olyan hatást kelt bennünk, mintha a sugárirányú vonalak metszéspontjainál nagyobb szögeket látnánk, ami a két vízszintes vonal domborodásához vezet. 

Kattints a képre, és figyeld meg a két vízszintes vonalat a háttérminta nélkül is! Most már Te is egyenesnek látod őket, ugye? 

Forrás: http://horvathagnes.web.elte.hu/